Jag, som så många andra vilsna själar, sitter för tillfället i Coronakarantän. Då jag tillhör en av de beryktade riskgrupperna, skickade min chef hem mig ganska omgående med min datamachin när det stora covidlarmet gick i början på mars. Så det är bara att finna sig i att jobba hemifrån på obestämd framtid.

Från början är det väldigt skönt att få jobba hemifrån då jag har 10 mil till jobbet enkel väg. Det kan ta mig upp till 2h att bara köra till jobbet. 90% av sträckan går oftast som en dans, ja tänk er att från håll se Julius Reisingers väl koreograferade balett Svansjön. Där glider jag i lugnt tempo fram längs riksväg 45 med bilen insvept av Göta älvs ljumma morgondimma och skogens alla djur leker i daggen på dom oändliga ängarna. Men. Sen när jag börjar närma mig hjärtat av Sverige (Göteborg) så ändras kulisserna drastiskt. Trafiken tätnar, den ljumma morgondimman runt bilen byts succesivt ut mot illaluktande avgaser och smog, djuren som nyss lekte så fridfullt på ängarna leker inte längre utan ligger uppsvällda längs vägkanterna. De oändliga daggfyllda ängarna är utbytta mot Göteborgs största byggarbetsplats (kanske världens), Västlänken.

Det skall byggas 8km tågspår genom Göteborg, mestadels under, så nu ser hela staden ut som en Schweizerost. Äntligen har alla stadsbor fått användning av sina extremt överdimensionerade SUVar på dessa uppbrutna vägar. Självklart bor jag dessutom norr om Göteborg och min arbetsplats ligger i södra delen, så jag har nöjet att få åka igenom hela kaoset för att komma fram.

Nu för tiden startar jag istället varje dag med lite sovmorgon och kanske kanske sänder jag en tanke till mina olyckliga medtrafikanter när jag kliver upp någon timme senare. När arbetsdagen är slut så är jag ju redan hemma. Dessutom har jag blivit permitterad på fredagar. Ni förstår ju, detta har givit mig oceaner av mertid, egentid. Men vad ska jag göra med all denna bonustid? ALLT är ju avbokat sedan länge. Eftersom jag inte får frottera mig med mina medmänniskor i någon större grad så får jag hitta på bra saker att göra hemma i stället. Så, i dessa Coronatider när folk köper livstidsförbrukningar av dasspapper, tvål och handsprit och man inte vet var som kommer ta slut härnäst, så tänkte jag tipsa om att återbruka och göra själv.

Det är inte mycket som tyder på att Kungssnus kommer att kunna arrangera någon snusfestival i år. Det är ju vansinnigt tråkigt för vem såg inte fram emot att få vistas i det gamla glasbrukets charmiga lokaler ännu en gång? Få insupa den ljuvliga doften av tobak och snus och ja, det kan även hända att man kunde känna viss alkoholdoft i andedräkter och lite ammoniakdoft från gräsmattan… Dessutom såg jag fram emot att träffa alla snusmakare jag diskuterat med och fått ovärderliga tips av, under året som gått. Men med covid flåsandes i nacken blir man vid sin läst och får därmed göra det bästa av situationen.

När jag passade på att röja runt i mina snusgömmor och kylskåp kom jag på en idé som gör att jag kan ha min egna lilla snusfestival. Längst in, bortknödd och bortglömd, stod lådan med all go snus som jag fick med mig från förra årets träff. En dosa från var och en av alla sorter som stod på bordet. Nu har dom fått se dagens ljus igen. Snusen må vara lite torrare än när dom lades dit, men alla luktade gott och var vid god vigör efter att fått ligga i dvala i nästan ett år. Min idé går ut på att jag ska göra en 2019 snus, ett hommage till alla snusmakare från festivalen + några som kommit på posten under året. Så alltsammans åkte ner i tryckkokaren igen med lite vatten, sedan in på lagring utan att smaksättas. Jag kommer nog aldrig igen få tillfälle att göra en snus med så många sorters tobak och oräkneliga smaksättningar än denna. Är det galet? Blir det magiskt? Det som lever får se. Nu är i alla fall snuset gjort och ni är väldigt många                                                               som varit med och bidragit! Tack!

Om någon är nyfiken på resultatet och vill byta till sig en dosa Covid 19 så är det bara att säga till.

 

Ett annat sorgebarn jag tänkte att jag ta tag i är mina begagnade snusdosor. Jag ser ju att vissa av er inte bryr er om att gamla etiketter sitter kvar, andra tar bort dom och vissa sätter dit väldigt bearbetade och fina av egen design. Själv tar jag bort alla etiketter och som några av er sett så använder jag mig av sigill i stället för etiketter. Problemet, som många med mig har, är att vissa fabrikat limmar med superhjälte lim som gör att etiketterna inte lossnar. Eller ännu mer irriterande, de lossnar men lämnar en massa vitt papper kvar. Tar man lite desperat till lösningsmedel, kniv eller liknande redskap så slutar det oftast med att dosan är täckt av klumpar med klibbigt lim som aldrig försvinner vad man än hittar på

.

Lösningen är genialisk, enkel, miljövänlig och kräver inget frustrerat gnuggande. Den får dessutom den mest ihärdiga etikett att självmant ramla av och efterlämnar inte ett spår av papper eller lim. Man tar bara en stor grund behållare, i mitt fall en långpanna, lägger i dosorna (med locket på!)och fyller på med valfri ätbar olja. Dosorna flyter i detta så jag rekommenderar att lägga någon typ av tyngd på. Låt stå över natten och när man känner att det lossar lätt så vet man att det är klart. Men det finns ju så klart en baksida med detta, dosorna blir oljiga. Jag löser det genom ett starkt diskmedelsbad och riktigt hett vatten.

Film

 

Avslutningsvis vill jag tipsa om att göra din egna handsprit, receptet får du här nedan. Jag har själv gjort handsprit på beställning men då fått frågan om jag gjorde 60% eller 85%. Det hade jag ju inte alls koll på och nyfiken som jag är var jag tvungen att göra en liten uträkning. 85% är den styrka som är mest efterfrågad så det är den styrkan jag använder i exemplet. Vill man ha någon annan styrka ändrar man bara det första talet till den önskade styrkan. Receptet är för 1 liter.

0.85 * 1000 = 850                    

850/0,95 = 895

1000 – (850/0,95) = 105

0,85 är vilken styrka du vill ha i slutändan

1000 är 1000ml för att det skall bli 1 liter färdig produkt.

0,95 är alkoholstyrkan på T-Röd/röd sprit (95%)

Alltså behövs 895ml T-röd och 105 ml vatten.

Tillsätt sen en liten skvätt Glycerin för återfuktning, sprit är kraftigt uttorkande för händerna. Som en extra touch kan man även tillsätta en eterisk olja för en behagligare doft. T-röd luktar ganska starkt så om ni skall ha doft, använd en som luktar väldigt starkt, tex citron, bergamott eller citrongräs.

5 kommentarer för “Covid19 Snus

  • Björn

    Helvete vilket bra inlägg! Jag har stått så många kvällar, senast i förrgår, med hett vatten, diskmedel, knivar, stålull och tvättsvampar och svurit över att det inte går att få kommersiella köpedosor rena från etiketterna, så det här var fanimej revolutionerade på samma nivå som att en neandertalare hittar en bil, lyckas starta den och sedan bränner iväg skrattandes samtidigt som han viftar med det mellersta fingret åt resten av stammen ❤

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *