Fåfänga.

Denna dygd som ingen vill bekanta sig med eller ännu värre, erkänna att dom har.

 

Så även jag. Jag har nog aldrig innan varit fåfäng eller brytt mig så mkt om mitt utseende. Eller jo, förutom kläder då som jag anser har en del i att berätta vem man är som person. Liksom min musiksmak och mina planscher på Samantha Fox i pojkrummet som signalerade att jag visste vad det var som gällde.

Men, rent kroppsligt har jag aldrig varit eller kunnat vara fåfäng eftersom jag är född med torr hud och eksem. På vintrarna när mina knogar nästan sprack ända in till benmärgen för att inte tala om somrarna som innebar mer torrsprickor djupare än i Saharaöknen. Då var det svårt att hitta någon slags fåfänga bland alla sprickor.

Men min ömma moder kämpade på med förmaningar, salvor och olika specialister på hudmottagningar. Hon sydde tumvantar till mig med bara en enda stor tumme så jag inte kunde klia mig när jag sov. När inga salvor hjälpte gick hon oförtrutet skumma kvällskurser hos människor som fått Thomas Dileva att framstå som värsta Svensson.

Ändå så anammade jag inte alla fantastiska produkter som fanns, inget var häftigt nog för mig, det var inte så man tog med sig en tub kortison till skolan och ställde sig mitt i aulan och smörjde in sina fjälliga kroppsdelar så alla kunde se och känna. Nej, all kosmetika har varit ganska avlägset för mig. Det har varit ett nödvändigt ont, något som låg i medicinskåpet och bara togs fram i nödfall.

Inte ens i lågstadiet främjades hygienprodukter som schampo och balsam, där fick man inte ens använda vatten efter gymnastiken, utan i duscharna sprang det runt massa nakna pojkar med ”rymdhjälmar”. Kommer ni ihåg dem?

Alla tyckte det var helt naturligt att ta på sig dem även om lite av vitsen med att duscha försvann. På den tiden tyckte jag inte det var en så dålig idé, visst fanns det nackdelar som att vesiren immade igen och att ljudnivån i hjälmen troligtvis översteg den lagstadgade decibelvolymen som var laglig för ett skolbarn.  Men fördelen att man slapp tvätta hela kroppen och att man kunde leka robot samtidigt överskuggade nackdelarna i min 7 åriga hjärna.

Men nu är jag inte 7 längre, och mycket har förändrats sedan dess, inte bara vad det gäller min hygien och min kroppsodör, utan även min kroppsbehåring.

Nog för att jag sprang i genom mina yngre tonår med en dubbeldusch och några flaskor Axe, men jag tror inte det kan räknas till att vara någon större konnässör av diverse kroppsprodukter. När jag väl blev lite äldre så kopplade jag äntligen att sambandet mellan att lukta gott och att lukta tredagars svett kunde ha en viss betydelse när man försökte imponera på någon av det motsatta könet.

 

Först testade jag att använda min fars produkter, han var ju ändå lite av en idol som lyckats bli ihop med världens underbaraste tjej, så hans grejer borde väl fungera? Men man insåg snabbt att doftpaletten ändrat sig de senaste 50 åren. Det var bara att åka in till Stora Stan och köpa mig min första egna parfym. Det var ett stort inköp, flaskan förvarades mycket väl synlig för alla som kom in i ungkarlslägenheten.

Ja, så där har det rullat på i många år. Vi män har pratat om våra parfymer på sin höjd och där har vår manliga fåfänga slutat…trodde jag.

 

Men i takt med att jag blev äldre, luktade mer och snabbare, kroppen torkade ut, skägget växte och rynkor, liktorn, hälsporre och framfall gjorde sig påmind allt oftare så jag insåg att det är dags att ta hand om mig innan förfallet är ett faktum.

När jag googlade runt för att se vad som behövdes för att få kontroll över en snabbt åldrande manskropp upptäckte jag att det inte var lika stort tabu längre.

Helt plötsligt flödade det av produkter för män, helt plötsligt var det ok att ta hand om sig själv! Varför hade ingen talat om det för mig? Kändes som jag var sist på bollen här!

Lotioner, tonics, salvor, cremer, geleer, för att inte tala om alla skäggprodukter. Utbudet var enormt! Det var bara att börja beställa och till slut gick mitt hyllplan i badrumsskåpet från ett sorgligt innehåll på en deo, tandborste och en flaska parfym till ett skåp dignande av skönhetsprodukter. I nöd om plats började jag dessutom sortera i tjejens hyllor för att få plats med mina saker även hos henne.

Nu kom nästa steg. När man den där ödesdigra gången gjorde misstaget att gå på toaletten utan sin mobil och insåg att man redan visste att det stod Ei saa peittää på elementet, då blev man tvungen att läsa innehållet på sina produkter istället.

Då insåg jag att det stoppas i mycket saker i våra produkter som inte behöver vara där, inte borde vara där och till och med sånt som inte får vara där. Usch!

Med den här vetskapen kan man gå tre vägar. Antingen stoppar man huvudet i sanden och fortsätter handla som det inte finns någon morgondag eller så kan man köpa några få ännu dyrare produkter som inte använder sig av konstiga saker.

 

Det tredje alternativet, att göra produkterna själv, föll ju såklart jag för eftersom jag tillhör den kategori människor som gillar att göra saker själv och att jag även tillhör dom som tycker det är för dyrt att köpa skit. Jag hoppas ju att det finns fler som tänker som jag.

Mitt tips är att börja med skäggolja som är väldigt dyr att köpa men väldigt lätt att göra. Allt som behövs är faktiskt bara en riktigt bra olja. Här är det inte läge att snåla, i slutänden tjänar man ändå på det. Jag rekommenderar att alltid använda kallpressad ekologisk oraffinerad olja. Mina favoriter är arganolja eller jojobaolja eftersom dessa oljor passar alla hudtyper. Har man känslig hud så kan man dessutom boosta dessa oljor med att ta bladen från ringblommor och lägga i oljan.

Har ni nu kommit såhär långt är det bara dofterna kvar och sen är ni hemma!

Nu kommer det sinnrika! Dofter (och även andra råvaror som emulgeringsmedel, glycerin och aktivt kol) till era produkter hittar ni på Tobakskemi!

För er som redan i dag köper era smaker och dofter från TK för att smaksätta ert eget snus har redan ett stort försprång, för det första är ni vana att göra saker från grunden, ni vet ju också hur mycket bättre eget snus smakar mot köpesnus. Detsamma gäller när man gör sina egna produkter, du får det du gillar och du vet vad det är i det.  Du vet kanske redan vilka dofter du gillar och troligtvis har du redan någon flaska hemma med din favoritdoft.

Det var så jag började testa, jag tog fram min trollerilåda med mina dofter från Tobakskemi och började testa vad som passade bra och vilka dofter som gifte sig. Men gör små prover i början då det är lätt att göra en häxblandning som kanske inte blir som man tänkt sig.

Här hemma har det nu eskalerat till att bli en hel serie med produkter som skäggolja, beardbalm, beardbutter, kallrörd tvål, skäggvax.

Om någon är intresserad av att själv testa kommer jag lägga ut några recept på hemsidan inom kort.

 

 

10 kommentarer för “Fåfänga

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *