Myrtens Kåseri – Våren för en tobaksodlare!

Det har äntligen blivit dags för mig att än en gång delge er vad denna snusmumrik sysslar med. Mycket har hänt sen sist och jag vet ärligt talat inte vart jag ska börja men ja, här kommer vårvintern…

Odlandet, utöver tobaken har tagit en rätt stor plats i mitt liv numer. vid årsskiftet, då det ska vara vinter men i mina ögon inte var det (norrland exkluderat, jag vet, förlåt men jag bor inte där ju!), satte jag de första fröna i jord, Chili. Ett utmärkt tidsfördriv och en uppvärmning inför min primära odling, nämligen tobaken! Ett ypperligt tillfälle att testa min nya monsterlampa, den lyser som en sol i vår garderob. Sjukt snygg i mina ögon, inte riktigt lika estetiskt fulländad i övriga hushållets ögon men vad gör man inte för tobaken liksom?!

 

Skördade tobaksfrön i februari ifrån plantorna säsongen -19 vilket även får en att inse att man aldrig mer behöver skörda fler frön för att man numer har flera miljarders miljarder frön att kunna så närmaste livstiderna! Jag fick även då en massa flashbacks på hur kletig man blir om fingrarna vid handhavandet av tobak i alla dess former från frökapsel till tjyvaskott o blad!

 

 

 

I början av mars (9/3) satte jag bredsådden av 6 sorters tobak, de jag säsong -20 vill odla helt enkelt! Jag var inte jättesäker på någon av fröna och tänkte att det säkert behövs många frön om grobarheten är låg. Ack så fel man hade! som vanligt egentligen för det verkar nästan vara ett riktmärke för mig. att ha fel om just grobarheten Varför så ett lagom antal frön när man kan så en hel gräsbädd liksom! jag tänkte att frön från en hel kapsel per sort var ett lämpligt antal frön att så i varje ruta, jekelen vad jag skrattar åt detta idag haha!

Fröna gick alltså i jord ( egentligen så las de på jord, ljusgroende, ni vet),  nionde mars, 21 mars var jag tvungen att gallra ur och omplantera tobaken i brätten. Drygt två veckor alltså, och det är pilligt. åhh, så pilligt det är men återigen kommer mantrat, Vad gör man inte för sina tobaksbebisar! tyvärr blir många bebbar slängda på komposten. Speciellt om man som jag inte lär sig någon gång att inte överdriva bredsådden liksom!

Nu verkar det ju i detta inlägg som att jag bara har odlat ett antal plantor på måfå, utan någon som helst plan om antal jag ska driva upp. Eller hur tobakslandet ska se ut, radantal och dylikt. Icke sa Nicke, jag har haft en plan minsann! Tobakslandet, eller åkern som jag hellre vill kalla den nu, ska denna säsong bli bredare med en meter så att det skulle få plats mer och jag skulle kunna gå bättre emellan raderna. Fem ggr åtta meter, 40kvadrat vill jag odla på i år så nu när påsken kom var det således bara att kavla upp ärmarna o ta fram spade, grep o kratta och hugga i. Mycket jobb? japp, vad gör man inte för sitt snus?!

Ja usch, det var en resa men bäddarna måste göras, bebisarna måste ju trots allt ha någonstans att landa. Nu börjar vi faktiskt komma ikapp och det är definitivt vår härute. Tobakens resa här inne då?

Jo, från 21 mars till 12 april hände detta!

Växer gör de. Fort går det, allt för fort. tobaken är nära nog tillräckligt stor för att planteras ut just nu. Jag har sett att några odlare har klippt sina tobaksblad, den så kallade gräsklippningsmetoden. Den går ut på att klippa av en tredjedel av bladet så att man sätter plantan i en typ av chock och därmed saktar ned tillväxten. Ska jag göra detta mot mina älskade plantor?! Jo, jag provade idag på ett antal plantor. Det visar sig om några dagar om detta drag var smart men nog är jag en duktig frisör, vad tycker ni?

 

 

Snus har jag självklart bakat under tiden. Ett premiärbak av MyrtensJD, alltså JackDaniels, whiskeysnus. Det har idag, på självaste påskafton, lagrats i en månad och blir därför mitt påskasnus.

Glad påsk på er och håll läppen fylld, det gör jag!

2 kommentarer för “Myrtens Kåseri – Våren för en tobaksodlare!

 • Carl bouez

  Hur mycket snus blir det tror du på din odling i år ( på dit land ) hade varit roligt att vetta ur mycket mark / land man behöver för att odla så man klarar ett hus behov. Ett år och typ hur många plantor man behöver .
  Har själv satt ut mina plantor igår i pallkragar
  Så har typ 1.5 pallkragar med plantor nu få se om det tar sig är ett litet experiment deta året har förodlad lite inan så dom har växt till sig lite

  Svara
  • niklasmyrtenblad

   Halloj, har helt missat din fråga härinne. Det var ett tag sen men bättre sent än aldrig!
   Jag tror på en ökning iår, gissningsvis 15kg mjöl vill jag ha ut av detta land och då gick jag återigen ner i planerat antal plantor. Vi får se om det stämmer eller inte. Härligt att du börjat odla tobak. Det är lit av den anledningen som jag skriver härinne på TKs blogg. För att kunna inspirera andra att ta språnget ut i tobaksodlandet.
   Lycka till 😀

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *