Ja jo jag veeeeet..men vad gör man inte för kärleken, svarade jag lättsamt när mina vänner misstroget undrade om jag var tokig som gått med på att följa med på en snusroadtrip runtom i Sverige. 

-Men du snusar ju inte ens, vad ska du göra i två veckor när Kalle pratar snus?

Min egen snuskarriär var kort men intensiv. Pappas snus när jag var 15, två minuter senare kräktes jag till pappas stora förtjusning. End of story.

Det kan ju tyckas dåraktigt att bestämma att lägga två veckor av sin värdefulla semester på snus men Kalle hade övertalat mig. Han berättade ofta om de givande samtalen via tobaksforum han haft under året. Självklart skulle det bli intressant att få träffa många av dem på riktigt. Jag å andra sidan gillar ju att se nya platser, träffa människor och socialisera är jag en stjärna på.  För snus kunde de väl inte prata om hela tiden….eller?

Vi startade vår roadtrip hos Robin och hans goa Annie i Karlskoga där vi hälsades med öppna famnen. Han är en samlare av rariteter och finsmakare av rang som varit med länge. Just att köpa olika tobaksmjöl och blanda dem till perfektion är hans grej. Att på begränsad plats ändå få plats med eget snuskylskåp och egna tobaksgarderober tyder på entusiasm!

Nästa stopp Gnesta å Grufstugan där vi fick lyxen att hänga med underbara Björn och Leia ett helt dygn. Grufstugan har varken el eller vatten men kan trots det inte kallas något annat än ett paradis! Vilken tobaksodling! Vilken fantastisk växtlighet! Vilket lugn! Dessutom: när jag blir stor ska jag oxå ha en egen gruva på min tomt!

Björns strategi i år har varit att testa många olika tobakssorter för att se vad som skulle passa att fortsätta odla just där. Men alla växer fantastiskt så jag antar han får huvudbry till nästa års fröstart. Här hittade vi resans bredaste blad!

Vi pratade sniglar (han hade tagit typ fem på hela säsongen, jag snippade 500 här hemma bara igår kväll) tvestjärtar, tjuvskott och gödning. Nässelvatten och guldvatten i stora tunnor. Kanske svaret på framgången? Men även det perfekta klimatet och skyddet från den omgivande skogen. 

Nu styrde vi kosan så långt österut vi kunde, till Lena och Bosse och deras vackra katter och hönor på Väddö. Även här var ett fantastiskt klimat med havet nära och skyddande skog. Lena har en fantastisk organisationsförmåga, all tobak paketerat i prydligt uppmärkta lådor, de imponerande odlingarna (trots sönderslagna blad av helikopter tidigare i år) i perfekta rader. Hon gödslar även med tång och har upphöjda bäddar. Så otroligt fint! Har en egen sort tobak som korspollinerat sig, Björkötobak. Antagligen resans högsta tobak! Här pratade vi torkning och förvaring för Lena planerar att bygga ett snushus för just det ändamålet. Måste vara alla odlares våta dröm att ha ett eget snushus! 

På vindlande vägar längs kusten uppåt landet snirklade vi oss nu till Jokkos och Josifina i Moliden. Trots bröllopsbestyr öppnade de generöst sitt hem för oss och bjöd även in två andra tobaksentusiaster, Christer och Anton, till en snusträff! Jokkos har en tobaksdungeon, en mancave, i källaren komplett med utställningsskåp, kylskåp och industriknådare deluxe. Svårt att inte få habegär här! Här hittade vi resans minsta tobaksodling på i särklass största marken

På Bastard burgers i Östersund träffade vi Jonas och kompisen Kimmo.

Över en god middag diskuterades allt från tobaksblandningar till tinkturer.

Utanför Arvika på en imponerande vacker gård besökte vi Henrik. Hans odling är helt omgärdad av nässlor och som skydd har han spänt upp duk runt odlingen mot blåst. Så smart!

Henrik är oerhört kunnig inom smaksättning så naturligtvis pratade vi mycket te och tinkturer, pors, johannesört och den magiska chagan. Tänk att te på en svamp kan vara så gott och en sån höjdare inom smaksättning av snus! Spännande!

Vårt sista stopp var hos härliga Sangrid och hennes Erica på deras vackra gård utanför Grums. Resans absolut största odling, imponerande till både form, höjd och omfång! Tänk att de har helt snigelfritt dessutom! En dröm! Nästa år ska vårt tobaksland oxå få en vacker form! Förutom snus hann vi prata både höns, katter, öltillverkning och serietidningar

Summa sumarum körde vi 300 mil, gjort besök på 14 platser och träffade 41 personer. Sov bland annat på en vind, i en källare, i en husvagn, på ett urspårat tåg, i ”farfars bod” och på ett gammalt barnbördshus. Vi har klättrat i en grotta, sett Dragongate, Thaitemplet i Ragunda, köpt björnkött, sett årets starkaste regnbåge, besökt loppisar (speciellt en fantastisk i närheten av Sunne), sett norra Europas största seriesamling, gosat med otaliga vackra katter, dinerat i en amerikanare och vejat för renar.

En fantastisk resa som i det lilla kanske handlade om snus men i det stora handlade om mötet med otroligt varma, roliga, generösa, glada och godhjärtade människor❤️

Ett hjärtinnerligt TACK till er alla och envar!

Ni har berikat med massor av presenter och inspirerat oss enormt inom odlingen, görandet och det dagliga livet kring tobak!

Å vem vet…jag kanske måste testa det här med snus en gång till…

Första stoppet hos Robin
Grufstugan
Grufstugans godsägare
Godsherren af Grufstugan
Odling vid Grufstugan
Grufstugans gruva
Grufstugans krukodling
Lenas odling
Jokkos odling
Jokkos, Anton, Christer och Kalle har snusträff i Moliden
Jokkos katt
Lenas katt
En snabb snusträff med Jonas i Östersund
Frukost på diner i Rättvik, många ledsna barn när Kalle gick före alla i kön
Henriks odling
Henriks odling
Odling hos Sangrid
Sangrids odling
En av Sangrids katter
Jonas Jämtsnus
Robin lät oss inte åka utan en årsförbrukning av snus, kvarn och snusmaskin

4 kommentarer för “Landet runt.

 • bjorn.lette

  Fan vad roligt att läsa om er resa, att man fick en inblick i allt ni gjorde bortom det fantastiska dygnet ni var hos oss! Och en massa härliga bilder dessutom!

  Sen lyfter jag på alla mina hattar för det imponerande sättet att skriva, pricksäkerheten med orden, det fängslande flytet i berättandet!

  Svara
 • Lena Gidlöf

  Lysande! Bra skrivet om er fantastiska bedrift. Kul att ha er på besök.
  Men det där med att jag har korspollinerat fram en egen tobakssort är en missuppfattning. Det är helt vanlig Burley härstammande från Halland. Det är bara jag som har gjort en logga med namnet Björkö Tobak till mina dosor med hemodlat snus.
  Hoppas vi ses igen!

  Svara
 • Sangrid

  Vilket fint blogginlägg! Det var väldigt roligt och trevligt att ha er här! Får tacka för alla lovord, sitter ju nästan o rodnar, men bara nästan, mest suger jag i mig av de varma och snälla orden. Hoppas vi ses snart igen!

  Svara
 • Michael Cybermunk Carlsson

  Detta va en riktigt rolig läsning och att man inte bara fick läsa om snus tobak utan även om annat.

  Lite kul kuriosa rörande en av platserna ni besökte Ragunda templet den marken känner jag personen som äger.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *